OEM Lisans

Bilgisayarlar gerek bireysel kullanım için gerekse kurumsal kullanım için vazgeçilmez cihazlardır. Günümüzde çeşitli sistemlerle birlikte iş yaşamından eğitime, günlük ihtiyaçlardan hobilere kadar her noktada bilgisayarlara gereksinim vardır ve bilgisayarlardan istifade edebilmek için en temel gereksinim işletim sistemleridir.

Farklı işletim sistemleri üreticiler tarafından kullanıma sunulmakta ve bunlar sektörde büyük bir yekûn teşkil etmektedir. Özellikle de lisans, lisanslama yeni bir bilgisayar almak ya da mevcut bilgisayar sistemini yenilemek, yeniden kurmak isteyenlerin dikkatini çekmektedir. Birden çok lisans türü bulunmakta olup bunlar arasında en çok merak edilen, tarafımıza en fazla soru yönetilenlerden birisi OEM lisans olmaktadır.

OEM lisans ya da OEM key internette özellikle bir Windows kopyası satın almayı düşünenlerin karşısına çıkan kavramlardan birisidir. Hatta OEM ile birlikte Retail lisans, dijital lisans, kutu lisans gibi kavramlar da fazlaca bir arada anılmaktadır. Çoğu kullanıcının bunlar arasında ilk odaklandığı açı fiyatları olsa da sadece fiyat farkı değil, daha başka farklar da bulunmaktadır. Bu açıdan öncelikle OEM lisans nedir ile başlayıp detaylarını sizlerle paylaşmayı düşünüyoruz.

OEM Lisans

OEM Lisans Nedir?

OEM lisans ifadesinde yer alan OEM, Original Equipment Manufacturer kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı Orijinal Ekipman Üreticisi demektir. En basit tanımıyla, OEM lisansı kurulan bilgisayar dışında başka bir bilgisayara taşınamayan lisans türü olarak ifade edebiliriz.

OEM daha çok bilgisayar üretimi yapan şirketlere uygulanan kavramlardan birisidir. Bilgisayar üreticileri toplu halde lisans alımı yaptıkları için kutulu ürünler değil de kutusuz ürünleri tercih ederler ve bu da OEM’dir. Dolayısıyla şirketler Windows’tan toplu halde lisans alımı yaparlar. Bunu ürettikleri bilgisayarlara kurarlar ve alıcılar herhangi bir sıfır bilgisayar aldıklarında bilgisayarın üzerinde kurulu olarak OEM lisansı gelir.

Günümüzde aynı marka bilgisayarların bazılarında özellikle Windows 10, Windows 11 kurulu olduğu bilgisi yer alırken bazılarında bu ibareler yer almamaktadır. Kurulu olarak Windows bulunan cihazlar muhtemelen OEM lisansına sahip bulunmaktadırlar. Dolayısıyla OEM lisans ya da OEM key yalnızca bilgisayar üreticilerine satılan lisans türü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Lisanslama türleri ve OEM Lisans

Daha iyi anlamak adına diğer lisan türlerinden de bahsetmekte fayda var. Bu noktada bir diğer lisans türü retail, yani perakende lisanstır. Retail lisans OEM lisansın aksine aynı anda olmamak şartıyla farklı farklı bilgisayarlarda kullanılabilir. Microsoft Store ya da teknoloji mağazalarından satın alınan lisans anahtarları retail lisans olmaktadır. Kutulu sürüm olarak da adlandırılabilen bu lisanslarda bir anahtar satın alır, daha sonra Windows sürümünü online olarak indirir ve etkinleştirme aşamasında satın aldığınız lisans anahtarını girerek lisansınızı aktif edebilirsiniz.

  • Retail lisans anahtarını kullandığınız bir bilgisayardan kaldırdıktan sonra başka bir bilgisayarda yeniden kullanabilirsiniz. OEM lisans bilgisayarınızda bazı donanım değişikliklerine izin vermezken retail lisansta istediğiniz kadar donanım değişikliği yapabilirsiniz. Üstelik retail lisansta Microsoft tarafından verilen ücretsiz teknik destekten yararlanabilirsiniz.

Bir diğer lisans türü MAK key ya da Volume MAK Lisanstır. Bu lisans türü tek bir lisans anahtarıyla birden çok cihazı etkinleştirmek için tercih edilmektedir. Daha çok bilgisayar sayısı fazla olan kurumlar tarafından kullanılmaktadır.

  • MAK lisans ile lisanslama yapılacak bilgisayar sayısının sınırı vardır. Bu nedenle kurumun kaç cihazda lisanslama yapacağını belirterek satın alım gerçekleştirmesi gerekmektedir. Örneğin Microsoft’tan 500 adet bilgisayarda kullanmak için MAK lisans satın aldığınız durumda bu sayının dışına çıktığınızda Windows lisansınız Microsoft tarafından iptal edilebilecek, daha fazla bilgisayarda kullanılmasına izin verilmeyebilecektir.
  • Volume MAK lisanslarıyla Windows kalıcı olarak etkinleştirilmektedir. Cihaz sayısı aşılmadığı durumda herhangi bir sorun yaşanmaz. Anakart değişimi olmadığı sürece dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Anakart değişimi yapıldığı durumlarda yeniden etkinleştirme gerekir. Yeniden etkinleştirme yapıldığında kullanıcı sayısı bir cihaz azalır.
OEM Lisansın Diğerlerinden Farkı

OEM Lisansın Diğerlerinden Farkı

Diğer lisans türleri hakkında verdiğimiz bilgiler OEM lisansın daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Bu noktada OEM lisansın farkları şöyle sıralanabilir:

  • OEM lisans ile ilk ve tek bilgisayar lisanslanabilmektedir. Başka bir bilgisayarda bu lisans kullanılamamaktadır.
  • OEM lisans anakart değişimi hariç her türlü donanım değişikliğine, donanım yükseltmesine olanak vermektedir.
  • Kullanıcılarına doğrudan Microsoft destek birimi destek vermemektedir. Herhangi bir desteğe ihtiyaç duyulduğunda üreticiyle iletişime geçilmelidir.
  • Eğer sistemde anakart değişimi yapılırsa yeni anakarta lisansı aktarılmayacak, yeni baştan başka bir lisans türüyle lisanslama yapılması gerekecektir.
  • Eski bir Windows işletim sisteminde OEM lisans ile doğrudan yükseltme yapmak mümkün değildir.
  • OEM lisansı başka bir cihaza aktarılamadığı için bir OEM lisansı kullanım ömrünü ait olduğu bilgisayarın üzerinde doldurmaktadır.

Sonuç olarak OEM lisans kullanmak için ya bir sistem üreticisi ya da toplayıcısı olmanız gerekmektedir. Topladığınız sistemi üçüncü şahıslara ya da firmalara satmanız gerekmektedir. Doğrudan kendi sisteminizi kendiniz toplamaya çalışarak OEM lisans kullanamazsınız. Bunu aynı zamanda satmanız ve teknik destek sağlamanız gerekmektedir. Sattığınız OEM lisansların da alıcıların muhatabı Microsoft değil, sizsinizdir.

Daha çok içerik için Blog sayfamıza gözatabilirsiniz.

OEM Lisanslama Konusunda Destek Almak için Bizimle İletişime Geçin!

Firmamız OEM lisans hakkında cevabını merak ettiğiniz soruları yanıtlayabilmektedir. Aynı zamanda OEM lisanslama, OEM lisanslı bilgisayarlara diğer lisans türlerinin yüklenmesi, en uygun lisans türünün belirlenmesi, kurumunuz için doğru lisansın seçilmesi gibi konularda destek alabilirsiniz. Birbirinden uygun lisans satışları arasından tercihte bulunarak sistemlerinizin lisanslanmasını talep edebilirsiniz.