Yaşam alanlarında, iş yerlerinde en temel ihtiyaçlardan birisi güvenliktir. Geçmişten günümüze insanlar can ve mal güvenliğini sağlamak için çeşitli yöntemler kullanmışlardır. Günümüzde teknolojinin olanaklarıyla birlikte güvenlik sistemleri bambaşka bir boyuta evirilmiş, çok üst düzey sistemler hayata geçirilmiştir. Bu noktada karşımıza IP kamera sistemleri çıkmaktadır ve gerek iş yerlerinde gerekse yaşam alanlarında bu sistemleri kullanmak isteyenler, güvenlik sistemleri hakkında araştırmak yapanlar IP kameranın ne olduğunu merak etmektedir.

Firma olarak IP kamera sistemleri konusunda her türlü desteği sağlamakla birlikte bu yazımızda IP kamera nedir, avantajları nelerdir, kullanım alanları, kurulumu, maliyeti gibi detaylara yer veriyoruz.

ip kamera

iP Kamera Nedir?

IP kamera en basit tanımıyla üzerinde bulunan sensörler yardımıyla görüntüyü yakalayan, bu görüntüleri dijital veriye çeviren ve sonra ağ yardımıyla yetkilendirilmiş kullanıcılara aktaran görüntüleme sistemleridir.

IP kamera sistemleri ileri kamera teknolojileri olup çalışabilmek için karta, kayıt cihazına ya da başka aparatlara gereksinim duymamaktadırlar. İnternet ve ağ üzerinden rahatlıkla erişim sağlanabilmektedir. Kendi içinde farklı türleri bulunmakta ve kullanım türlerine göre en temelde kablolu IP kamera ve kablosuz IP kamera olmak üzere çeşitlenmektedir.

IP kameralar üzerinden aktarılan görüntüler ve sesler anlık olarak farklı cihazlardan izlenebilmekte, dinlenebilmektedir. Masaüstü bilgisayarlardan, dizüstü bilgisayarlardan, tabletlerden ya da mobil cihazlarınızdan IP kameradan genel verileri takip edebilirsiniz. Günümüzde bütün bu cihazların her zaman, her yerde yanı başımızda olmasından dolayı güvenlik kontrolünü de dilediğiniz yerden başarıyla yapabilirsiniz. Evinizde, işyerinizde, seyahatte, tatilde ya da diğer bulunduğunuz her yerde IP kamera kayıtlarına ulaşabilirsiniz.

IP kamera sistemleri programlanabilir yapıdadır. Bu sayede görüntü depolama, hareket algılama gibi fonksiyonlara sahiptir. Hatta hırsızlık, yangın vb. alarm yönetim sistemi fonksiyonlarına da sahiptirler. Bu sayede bir yerin güvenliğini kontrol etmek için sürekli ekran karşısında olmanıza gerek yoktur. Her zaman ekrana bakacak bir personel istihdam etmeniz gerekmemektedir. Sistem alarm yönetimi sayesinde herhangi bir olağanüstü durum tespitinde doğrudan sizi uyarabilmekte, belirleyeceğiniz kanallardan, belirleyeceğiniz şekilde alarm vererek uyarmaktadır.

IP kamerasistemlerinin çalışma prensibi yakaladığı görüntüyü kullanıcıya anlık olarak iletme üzerine kuruludur. İletimde ilk olarak IP kameranın lens ve sensörlerinde oluşan görüntüler elektrik sinyaline dönüştürülür. Bu sinyal kameranın içerisinde yer alan dahili işlemciye aktarılır. İşlemcide analogelektrik sinyali dijital sinyale dönüştürülür. Dijital sinyal kayıt altına alınabilir. Ya da harici veya da dahili ftp server, ağ, smtpclient, web server üzerinden yayınlanabilir.

Analog kameralardan IP kameraları ayıran en temel özellik görüntü işleme biçiminden kaynaklanmaktadır. Analog kameralar yakaladıkları görüntüleri DVR adlı kayıt cihazlarına aktarırken IP kameralar görüntüyü sayısal veriye çevirip çeşitli yöntemlerle bu görüntüye erişim imkânı vermektedir. Bu noktada IP kamera sistemlerinin avantajları devreye girmektedir.

ip kamera 2

IP Kameranın Avantajları

IP kamera sistemleri analog kamera sistemlerine nazaran pek çok avantaj sağlamaktadır. Bunları başlıca şöyle sıralayabiliriz:

  • Görüntü kalitesi: Bir kamera sisteminin olmazsa olmazı yüksek görüntü kalitesidir. Yüksek görüntü kalitesi sayesinde ayrıntılar tespit edilebilir. Akıllı video analizleri yapılabilir ve alarm çıkışları daha sağlıklı yapılabilir. Bu nedenle yüksek megapikselli ve HDTV güvenlik kamera sistemleri kullanılmalıdır. Görüntülerin kalitesi mesafelerden dolayı bozulmayacağı gibi depolama, kayıt gibi işlemlerde de avantaj sağlayacaktır.
  • Sistem gelişmelerini entegre kolaylığı: Sürekli yeni gelişmeler olmakta, ihtiyaçlara göre sisteme sınırsız ilave yapılabilmektedir. IP sistemlerin birçoğu diğer ekipmanların fonksiyonlarını destekler niteliktedir. Bu sayede erişim kontrolü, yangın alarm sistemi, ziyaretçi yönetimi, ATM, bina yönetimi gibi ileri düzeyde entegrasyonlar yapılabilmektedir.
  • Esneklik: Kullanıcılarına pek çok alanda esneklik sağlamaktadır. Tek kameradan kablolu ya da kablosuz başka ağlarla paylaşma yapılabilmektedir. Üstelik ilaveler herhangi bir altyapı maliyeti olmaksızın gerçekleştirilebilmektedir. Tek kablo üzerinden ptz, video, ses, enerji, I/O komutları gerçekleştirilebilmektedir. Sistem büyüdüğünde de aynı teknolojiden yararlanılarak sistem kullanılmaya devam edilebilmektedir.
  • Maliyet: IP kamera sistemleri mevcut IP ağları üzerinde çalışabilmektedir. Bu sayede maliyetler açısından oldukça avantajlı olmakta, büyük oranda tasarruf etme fırsatı vermektedir.
  • Akıllı sistemler: Kameraların kaydettikleri görüntüleri izleyerek aksaklıkları belirlemek son derece zor olmaktadır. Bu nedenle de birçok şüpheli faaliyet gözden kaçabilmektedir. Oysa günümüzdeki IP kameralara gömülü olan ses algılama, hareket, input/output bağlantıları, kurcalama alarmı, olay yönetimi, alarm gibi yetenekler bulunmaktadır. Böylece bütün görüntü kayıtlarını izlemeden şüpheli durumlar tespit edilebilmektedir.
  • Uzaktan erişim: Kullanıcılarının en büyük avantajlarından birisi uzaktan erişimdir. Kullanıcılar bulundukları her yerden yetkili cep telefonu, bilgisayar ya da tablette görüntülere gerçek zamanlı erişebilir, kayıtları izleyebilirler. Bu da zaman, mekân tanımaksızın güvenlik kontrolüne imkân vermektedir.
  • Kurulum: IP kamera sistemlerinin kurulumu ve çalıştırılması son derece kolaydır. POE özellikleri kuruluma ekstra kolaylık ve hız kazandırmaktadır. Kablosuz (Wifi) olarak rahatlıkla kullanılabilmekte, POE Ethernet ile güç sağlanabilmekte, bu sayede ekstra bir güç kaynağına ihtiyaç duyulmadan Ethernet kablosundan güç alabilmektedir. Böylece ihtiyaçlarınız çok kısa sürede, basitçe karşılanabilmektedir.

IP Kameranın Kullanım Alanları

IP kamera kullanım alanları son derece geniştir. Bugün bir güvenlik önlemi almak ya da güvenlik sistemi kullanmak istediğiniz her yerde bu kameraları tercih edebilirsiniz. Endüstriyel alanları uzaktan görüntülemek için bu teknolojiyi kullanabileceğiniz gibi çevresel faaliyetleri görüntülemek için de kullanabilirsiniz. Orman yangınlarına karşı, depolardaki yangınlara karşı, meralardaki, tarlalardaki, seralardaki yangın, hırsızlık, kaçak faaliyetlerine karşı kullanabilirsiniz.

Trafik görüntüleme sistemi olarak IP kamera sistemlerinden yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda bilimsel görüntülemede, herhangi bir bilimsel araştırma yaparken çevre görüntülemesinde istifade edebilirsiniz. Bebek bakımında kullanabilir, bebeğinizi hareketlerini sistem sayesinde görebilirsiniz. Onu yalnıza bıraktığınızda uzaktan kontrolünü günün her saatinde, her yerden yapabilirsiniz. Yine araç içi uzaktan görüntüleme sistemi olarak kullanabilir, özellikle toplu taşıma araçları, ticari araçlar, kurumsal araçlar üzerine sistemi entegre edebilirsiniz.

Bu sistemleri ayrıca mağaza zincirlerinin güvenliğinde, depo ve ev güvenliğinde, ofis görüntülemede, hastanelerde, askeri alanlarda da kullanabilirsiniz. Kampüs uygulamalarında, turizm uygulamalarında, eğlence mekanlarında, okul uygulamalarında ve daha pek çok yerde de başarıyla kullanabilirsiniz.

IP Kamera Kurulumu

IP kamera sistemlerinin başlıca özelliği içinde wireless bir sistem bulunmasıdır. Bu sayede kameraları mobil cihazınızdan dahi kolayca takip edebilirsiniz. Kamera sistemine bir kullanıcı adı ve bir parola belirledikten sonra kayıtları görebilirsiniz. Bu kullanıcının dışında herhangi birisi kayıtlara erişim ya da silme yapamaz. Bağlantı sayesinde güvenlik önlemlerinizi alabilir, kalabalık kablo görünümlerinden kurtulabilirsiniz. Mikrofonlu IP kamerasistemleri sayesinde ortamdaki kişilerle bağlantı kurabilir, sesleri algılayabilirsiniz. Çift taraflı konuşabilirsiniz. Bütün bu gerekler ve kurulum için firmamızdan destek alabilirsiniz.

IP Kamera Kurmak için Gerekenler ve Ortalama Maliyet

Kurulumu için bir IP numarasına ihtiyaç vardır. IP numarası atandıktan sonra wireless üzerinden ayarlar yapılmalı, IP kameraya ait IP numarası sisteme atanmalıdır. IP kamera sistemlerini kullanabilmek için analog kamera sistemlerine nazaran daha az ekipmana, materyale ihtiyaç vardır. Maliyetler kameraların özelliklerine, ek sistem donanımlarına vs. göre değişmektedir. Firmamız daima en kaliteli çözümleri en uygun fiyatlarla sunmayı başarmaktadır.