Veriler günümüzde bireylerin ve işletmelerin en değerli varlıklarındandır. “Veri bilgidir ve bilgi en büyük güçtür.” Bu nedenle veri kaybına karşı çeşitli önlemler alınmalı hem veriye kesintisiz ulaşım sağlamak hem de istenmeyen kişilerin erişiminin engellenmesi gerekir.

Veri erişiminin sürekliğinin sağlanabilmesi için altyapılar ve veri yedekleme en temel ihtiyaçlardandır. İş sürekliliği kavramının temelinde veriye her koşulda, her zaman ve her yerden ulaşılması yatmaktadır. Günümüzde hangi sektörde olursa olsun çok büyük bir rekabet vardır ve rekabet ortamında çok kısa süreli sistem kesintileri dahi kabul edilebilecek gibi değildir.

Günümüzde yedekleme üzerine yoğun araştırmalar yapılmakta, bu alanda pek çok gelişme yaşanmaktadır. Veri güvenliğini ve sürekliliğini sağlamak adına ekipmanların yedeklenmesi, veri merkezinin fiziki olarak yedeklenmesi, felaket merkezi kurulması gibi farklı kurtarma çözümleri üretilebilir. Bunun içinse mutlaka profesyonel destek alınmalıdır.

Ne Sıklıkla Veri Yedekleme Yapılmalı?

Veri yedekleme ile ilgili en çok söz konusu olan ve akla gelen verilerin ne sıklıkla yedeklenmesi gerektiğidir. Bu konuda herhangi bir standart yoktur. Yedekleme sıklığının temelinde verilerinizi ne sıklıkla değiştirdiğiniz ve verilerinizin ne kadar önemli olduğu yatmaktadır.

İş akışınıza göre günde bir kez, haftada bir kez ya da günde birkaç kez verilerinizin yedeklemesini yapabilirsiniz. Eğer dosyalarınızda çok sık değişiklik yapmıyorsanız haftada bir yedekleme yapmak mantıklı gelebilir. Hatta ayda bir dahi yedekleme yapabilirsiniz. Bunun için mutlaka detaylı bir değerlendirme yapılmalı, süreç doğru yönetilmelidir. Bu noktada yedekleme için şöyle bir yol izlenebilir:

  • Yedeklemede ilk olarak yedekleme zamanı belirlenmelidir. Yedekleme otomatik olarak programlar vasıtasıyla gerçekleştirilmeli, hiçbir zaman yedekleme kişilerin inisiyatifine bırakılmamalıdır. Bu durumda unutulma, aksatma vs. olabilir ve büyük veri kayıpları yaşayabilirsiniz. Mesela çok yüksek değerli ve sık veri değişimi oluyorsa 1 saat arayla yedekleme yapılabilir. Yüksekten düşüğe doğru 4 saatte bir, günde bir, haftada bir, ayda bir gibi periyotlarla yedekleme süresi değiştirilebilir.
  • Yedekleme yapılırken yedeklerin zarar görmemesine ve güvenliğine azami ölçüde dikkat edilmelidir.
  • Yedekleme ve geri yükleme testleri mutlaka yapılmalıdır.
  • Nelerin yedeklenmesi gerektiği konusunda uzman personellerden yardım alınmalı, yedeklenecek veriler doğru seçilmelidir.
  • Kabul edilebilir veri kaybı süresi yönetimce onaylanmış olmalıdır.
  • Yedekleme için bir yedekleme politikası belirlenmeli ve buna uygun bir plan yapılmalıdır.
  • Yedekleme işlerine ait kayıtlar mutlaka tutulmalıdır.
  • Başarısız olan yedeklemeler olabilir. Bunlar mutlaka takip edilmeli ve yedeği alınamamış veriler de yedeklenmelidir.
  • Yedekleme medyalarının etiketlenmesi aksatılmamalıdır.

Veri Yedekleme Nasıl Yapılmalıdır?

Veri yedekleme farklı türlerde yapılabilmektedir. Uygulanacak yedekleme türüne karar verirken öncelikle ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmalıdır. Genellikle öne çıkan yedekle türleri şunlardır ve her birinin avantajları, dezavantajları farklı olabilmektedir:

  • Tam yedekleme: Full backup olarak adlandırılan tam yedeklemede seçilen bütün veriler olduğu gibi yedeklenmektedir. Bütün veriler yedeklendiği için aynı zamanda tam yedeklemenin en güvenli yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bütün verilerin yedeklenmesinden dolayı en çok vakit alan da yöntemdir. Özellikle herhangi bir sistem çalışması yapılacağında, risk durumu tespit edildiğinde tam yedekleme yöntemi kullanılmaktadır.
  • Artımlı yedekleme: Incremental backup olarak adlandırılan veri yedekleme yönteminde en son yedekleme işleminden sonra değişen verilerin yedeği alınır. Bu yedekleme yönteminin en temel amacı verinin yedeklendiği alandan kazanç sağlamak ve yedeklemenin daha kısa sürede tamamlanmasını sağlamaktır.

Veri Yedekleme ve Depolama Seçenekleri

İşletmelerin verilerini her türlü olumsuzluğa karşı koruması gerekir. Kötü niyetli saldırılara, doğal afetlere, kullanıcı hatalarına karşı verilerin aksatılmadan yedeklenmesi gerekir. Oluşabilecek felaket durumlarında siber saldırılar, ekipman arızaları, doğal afetler, kullanıcıların bilerek ya da bilmeyerek yapacakları hatalar organizasyonlarınızı risk altına sokabilir. İşletmenizin normal çalışmaya devam edebilmesi için verilerin doğru biçimde depolanması ve yedeklenmesi gerekir.

İşletmeler verilerini sunucular (server) ve depolama cihazları (NAS cihazı) üzerinde tutarlar. Sunucuları bir işletmenin kalbine benzetebiliriz. Bunun için sunucuları korumak için çeşitli önlemler alınabilir ve farklı yöntemlerden istifade edilebilir.

Sunucu içindeki verilerin dahili belleğe yedeklenmesi veri güvenliği açısından tercih edilebilir. Ayrıca sunucudaki veriler network üzerinden 3. Parti yazılım ile ayrı bir noktada yedeklenebilir. Ağ ortamındaki bir NAS sürücü yedekleme yapılabilir ve bunun için de 3. Parti yazılımlar kullanılabilir.

Bulut Yedekleme

Bulut yedekleme, şirketlere ve bireylere verilerini internete bağlı bulut sunucularında depolama imkanı veren bir teknolojidir. Bulut yedekleme aynı zamanda Cloud yedekleme olarak adlandırılır ve yedekleme seçenekleri arasında en güvenlisi ve en çok tercih edilenidir. Çünkü bulut yedekleme hizmeti veren firmaların altyapıları tamamen buna özel dizayn edilmiştir.

Bulut yedeklemede altyapıya büyük yatırım yapılmakta, veri güvenliği, kullanışlılık, donanımlar vs. konusunda hassas davranılmaktadır. Hırsızlık, yangın gibi durumlara karşı ileri seviye önlem alınmaktadır. Bu noktada en önemli husus bulut yedekleme hizmeti alınacak firma seçimidir. Firmanın kalitesi yedeklerin yükleme hızını, yedeklere erişmek istediğinizde indirme hızını doğrudan etkilemektedir.

Bulut yedeklemede yedekleme uygulamasından yararlanılır. Veri merkezinde yer alan yedekleme uygulaması verileri kopyalayarak olumsuz bir durum anında ulaşılabilmek üzere saklar. Bu veriler çoğu zaman başka bir depolama sisteminde ya da farklı bir ortamda saklanırlar.

Bulut yedekleme avantajları ile öne çıkan bir teknolojidir. Yeni yazılım, donanım satın almaya gerek olmadığı için hem para hem kaynak açısından geleneksel yedeklemelere nazaran daha tasarrufludur. Yedekleme işletme dışında yapıldığı için sistemler, ofisler yok olsa dahi verilerin korunması daima mümkün olur.

Bulut yedeklemede internet erişiminizin olduğu her yerden, dilediğiniz zaman verilerinize erişim sağlayabilirsiniz. Sistemler siber saldırılara karşı güvenlidir ve dilediğinizde buluttan yedek alarak dış yedek de oluşturabilirsiniz.

Firma olarak veri yedekleme alanında en güvenli sistemler ve profesyonel ekiplerle çalışıyoruz. Harici disk yedekleme, donanımsal yedekleme gibi farklı uygulamaları işlemenize göre uyarlıyor, verilerinizin her zaman güvende kalmasına yardımcı oluyoruz.